Pantheon

Šta je VPN?

VPN (Virtual Private Network), Virtuelna Privatna Mreža je najlakši i najefikasniji način da zaštitite svoj internet saobraćaj i da zadržite svoje podatke privatnim dok radite na internetu. VPN mreža vam omogućava da bezbedno povežete vaše računare na različitim lokacijama koristeći internet kao vašu privatnu mrežu pri čemu vašoj mreži mogu da pristupe samo korisnici koji poseduju bezbednosni element koji vi generišete za vaše korisnike.

To znači da vaš udaljeni korisnik koji nije na vašoj lokalnoj mreži u preduzeću, a koji ima potrebu da koristi programe kao što je Pantheon čija je baza fizički na računaru, ili da pristupi deljenom direktorijumu u vašem preduzeću, može bezbedno da pristupi tim podacima i da niko drugi na internetu ne može da pristupi bez odgovarajućeg bezbednosnog elementa.

Bez VPN- a

Kad pristupate udaljenoj lokaciji preko interneta bez vpn-a, vi se povezujete na tu lokaciju preko vašeg internet provajdera (SBB, mts …). Prilikom pristupa internetu provajder vam dodeljuje jedinstvenu adresu (IP adresa) koja se može koristiti da vas identifikuje na internetu. Pošto vaš provajder upravlja i usmerava sav vaš saobraćaj, on može da vidi koje internet stranice posećujete i vaša aktivnost može biti povezana sa vama pomoću te jedinstvene IP adrese.

Postoji mogućnost da je vaš provajder otvorio neki port na vašoj adresi (na vaš zahtev ili samostalno) za vaše potrebe, da recimo od kuće možete da pristupite vašem računaru na poslu (preko remote desktop aplikacije recimo) ili da pristupite podacima iz vašeg programa na poslu (pristup bazi podataka na SQL serveru preko porta 1433). Tada kažemo da postoji bezbednosni rizik i da svako na internetu može da pristupi vašim podacima tako što će saznati vašu lozinku uz pomoć programa za razbijanje šifara. Ovaj pristup haker može da iskoristi da vam zaključa vaše podatke i novčano vas ucenjuje da povrati vaše podatke ili jednostavno da obriše vaše podatke iz obesti.
Da Vam se ovo ne bi desilo preventiva je uvođenje VPNa !

Sa VPN-om

Kada se povežete na internet pomoću VPN-a uspostavlja se bezbedna veza sa vašim serverom. Vaš saobraćaj i dalje prolazi kroz vašeg internet provajdera, ali on više ne može da prati vaše aktivnosti na internetu bez bezbednosnog elementa koji samo vi imate.
Time praktično pravite vašu privatnu mrežu (kroz tunele) koristeći resurse interneta.

VPN tunel predstavlja šifrovanu vezu između vašeg uređaja i vašeg VPN servera. Bez šifrovanog kriptografskog ključa VPN tunel se ne može tako lako razbiti, tako da ni hakeri, ni vaš internet provajder (ISP) ne mogu da dobiju pristup vašim podacima.
Na taj način se štitite od napada.

Šifrovanje (Encryption) je proces koji kodira poruku ili datoteku tako da je mogu pročitati samo određeni ljudi. Šifrovanje koristi algoritam za šifrovanje, a zatim koristi ključ za stranu koja prima informacije, da dešifruje informacije koje su poslate.

VPN ili ne? Vi odlučite.

Za više informacija šta vam je sve potrebno za implementaciju VPN-a, kontaktirajte nas.

Author

Đorđe Stanković

Developer konsultanti@connectsoftware.rs